Suomen Siirtolapuutarhaliiton kannanotto Kupittaan siirtolapuutarhan säilyttämisen puolesta

3.6.2022

TS Lukijoilta

le esitteli 19.5.Turun valtuutettujen kantoja Kupittaan siirtolapuutarhan säilyttämisen puolesta ja vastaan. Moni valtuutettu tiedostaa puutarhan historiallisen merkityksen. Turun vanhin siirtolapuutarha onkin pala hienoa puutarhahistoriaa, ja sen kasvillisuus ja rakennusperinne ovat ainutlaatuiset.

Tunnistetaan myös ekologinen näkökulma. Luonnon monimuotoisuuden kannalta siirtolapuutarha tarjoaa erilaisia biotooppeja ja lajirikkautta tavattomasti enemmän kuin tavanomainen viheralue. Paitsi että siirtolapuutarha lisää alueen vetovoimaa ja viihtyisyyttä, se myös parantaa ilmanlaatua, lieventää melua ja tasaa lämpötilavaihteluita. Selvää on myös, että puutarhanhoito on monin tavoin hyvinvointia lisäävä harrastus.

 

Mutta monelle valtuutetulle vaikutti olevan epäselvää, miten muut kaupunkilaiset kuin siirtolapuutarhurit itse voivat nauttia alueesta.

Siirtolapuutarhat ovat talkoovoimin hoidettuja julkisia viheralueita. Kupittaan siirtolapuutarhassa saa kävellä, lenkkeillä ja leikkiä. Se tarjoaa kulkijoille kaunista katseltavaa, lajien kirjoa ja viljelijöidensä näköisiä tunnelmia. Siirtolapuutarhan omintakeisessa miljöössä järjestetään monenlaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja koulutuksia. Avoimiin tapahtumiin, kuten markkinoille, kaikki ovat tervetulleita.

Kupittaa on erityisesti panostanut yhteistyöhön varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Kupittaalla luonnosta ja kestävästä kehityksestä oppivat läheisten päiväkotien ja koulujen lapset, maahanmuuttajat sekä yliopiston tutkijat. Siirtolapuutarhat tarjoavat erinomaisia ympäristöjä ulkona oppimiseen lähialueen isommille ja pienemmille oppilaille. Tämä tapahtuu seuraamalla ja tutkimalla, mutta myös itse kasvattamalla.

Alueelle omistautuneet puutarhurit mahdollistavat kasvi- ja eläinlajien kirjon ja moninaisen yhteistyön tavalla, johon kunnalla on harvoin resursseja.

Turulla ei ole varaa menettää innostuneiden viljelijöiden panosta – he pitävät yllä vanhoja kasvikantoja ja kokeilevat uusia, hoitavat kaupunkieläimiä maaperän eliöistä pölyttäjiin, siileihin ja lintuihin. Kupittaan siirtolapuutarhassa on muun muassa ainutlaatuisia omenalajikkeita, joita ei muualla ole.

Kaupungille on hyötyä asukkaistaan, jotka pysyvät kaupungissa lomallakin ja käyttävät kauppoja ja palveluja. He ovat vuosien saatossa luoneet kaikille kaupunkilaisille hyvinvointia ja virkistystä tarjoavan keitaan keskelle kaupunkia. Sen tuhoaminen ei tuo mitään parempaa tilalle.

SUOMEN SIIRTOLAPUUTARHALIITTO RY