Citykanien RHD-epidemia jatkuu pääkaupunkiseudulla

27.5.2016

Eviran tiedote 27.5.2016

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan on ilmoitettu edelleen havaintoja pääkaupunkiseudulla kuolleista citykaneista. Helsingissä ja Espoossa villikaniineja tappaneen RHD-viruksen tyyppi on varmistunut uudemmaksi, RHDV2-viruskannaksi. Kuolleita villikaniineita on löydetty myös Vantaalta. Lemmikkikaniineilla RHD:tä ei ole Suomessa toistaiseksi todettu. 

RHD on herkästi leviävä kaniinien tauti. Lemmikkikaniinit voivat sairastua siihen samoin kuin villit lajitoverinsa. Toistaiseksi lemmikkikaniineilla ei ole Suomessa todettu eikä epäilty RHD:tä. Virus ei tartu ihmiseen, koiriin tai kissoihin, ei myöskään muihin lemmikkieläimiin kuten jyrsijöihin, kilpikonniin tai lintuihin. Uusi RHDV2-tyyppi on tarttunut joihinkin eteläeurooppalaisiin rusakkolajeihin, joten metsäjäniksen ja rusakon ei voida varmuudella sanoa olevan suojassa tartunnalta.

Suomessa ei ole vielä tällä hetkellä saatavilla lemmikkikaniineille tarkoitettua rokotetta. Evira suosittelee välttämään lemmikkikaniinien ulkoiluttamista ja ruokkimista luonnosta haetulla ravinnolla epidemian aikana villikaniinien esiintymisalueilla. Epidemia-aikaan kaniinit tulisi myös suojata vertaimeviltä hyönteisiltä, jotka voivat levittää virusta. Lemmikkikaneja hoidettaessa ei kannata käyttää samoja vaatteita ja kenkiä, joilla on ollut ulkona villikaniinien pesimäalueilla.

Virus on hyvin kestävä ja desinfiointiaineet tehoavat siihen huonosti. Ruotsin valtion eläinlääketieteellinen laitos SVA suosittelee käyttämään 10-prosenttista lipeää (NaOH), jonka turvallinen käsittely kotioloissa on kuitenkin hankalaa.

RHDV2 voi sairastuttaa jo pieniä poikasia 

RHD-viruksesta tunnetaan kaksi tyyppiä, klassinen RHD-virus ja uudempi RHDV2-kanta. RHDV aiheuttaa oireita erityisesti aikuisille kaniineille, kun taas poikaset noin 4–6 viikon ikään asti eivät sairastu. Uusi virustyyppi RHDV2 voi sen sijaan aiheuttaa oireita jo 15–20 päivän ikäisissä poikasissa. RHDV-virukseen kuolee yleensä jopa 80–90 prosenttia kaniineista, kun taas RHDV2:n aiheuttama kuolleisuus vaihtelee enemmän, 5–70 prosenttia. Ensimmäistä kertaa populaatioon levitessään virus aiheuttaa yleensä korkean kuolleisuuden.

Toistaiseksi Evira on varmistanut RHD-viruksen aiheuttamia villikaniinien kuolemia Helsingistä ja Espoosta. Havaintoja kuolleista villikaniineista on lisäksi ilmoitettu Eviraan useista Helsingin kaupunginosista, Espoosta ja Vantaalta.

Ilmoita kuolleista villikaniineista

Kuolleista ja etenkin uusilta alueilta löydetyistä kaniineista voi edelleen ilmoittaa Eviran verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

Jos haluat lähettää villikaniinin tutkittavaksi, voit ottaa yhteyttä: Näytteenotto- ja lähetysohjeet 

Jos villikaniinialueilla tehdään havaintoja kuolleista rusakoista, Evira toivoo tietoa myös niistä.  

Lisätietoja:
erikoistutkija Marja Isomursu, tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikkö, p. 040 512 1248
yksikönjohtaja Tuija Gadd, eläintautivirologian tutkimusyksikkö, p. 050 357 0328