Käytännön tietoa

Alussa oli – ei Jussi, suo ja kuokka – vaan vähävarainen kaupunkilainen, pieni maapalsta ja työkaluvaja.

Lue lisää siitä mistä kaikki alkoi.

Mikä on siirtolapuutarha?

Siirtolapuutarha on puutarhaviljelykseen varattu alue, joka on jaettu keskimäärin 250-500 m2:n suuruisiin palstoihin. Palstalla sijaitsee pieni mökki.

Lue lisää siirtolapuutarhojen perusteista.

Siirtolapuutarhassa toteutuu teknillisen korkeakoulun yhdyskuntasuunnittelun emeritus-professorin Pekka V. Virtasen neljä E:tä.

Haluatko oman mökin?

Suomessa siirtolapuutarhamökin ostaminen ei edellytä jonoon asettumista ja monen vuoden odottelua. Mökkikauppa on ostajan ja myyjän välinen asia, jolle kuitenkin saattaa olla reunaehtoja..

Lue lisää mökin ostamisesta.

Tutustu jäsenyhdistyksiin.

Suunnitteletko siirtolapuutarhan perustamista?

Jos paikkakunnalla riittää puutarhaviljelyinnostuksen puraisemia sosiaalisesta kanssakäymisestä muiden samanhenkisten kanssa nauttivia, hyvä ratkaisu on perustaa sinne siirtolapuutarha.

Tutustu perustamisessa huomioitaviin seikkoihin.

Viljelijän tietopankki

Vuonna 1987 julkaistu Siirtolapuutarhan käsikirja on tuhti tietopaketti sekä siirtolapuutarhureille että omasta mökistä haaveileville. Käsikirjan löydät täältä.

Tietopankkiin on myös kerätty verkosta linkkejä ohjeisiin ja oppaisiin siirtolapuutarhoista, viljelystä, kasveista, ötököistä ja rakentamisesta.

Blogeja

Moni siirtolapuutarhuri bloggaa ja tokkopa kukaan pystyy siirtolapuutarhuria paremmin kuvaamaan elämää siirtolapuutarhassa. 

Tutustu blogeihin.

Kaupunkiviljely

Siirtolapuutarhat ovat yksi kaupunkiviljelyn muoto. Täältä löydät tietoa kaupunkiviljelystä yleisemmin.

 

 

Tervetuloa siirtolapuutarhaan!

Siirtolapuutarha-alueet ovat usein kaupunkien puistoaluetta, johon kuka tahansa voi käydä tutustumassa. Palstoille tosin mennään vain kutsuttuna. 

Monet siirtolapuutarhayhdistykset järjestävät kauden aikana erilaisia yleisötapahtumia. Muutamassa siirtolapuutarhassa on kesä-kahvilatoimintaa, muutamassa kaikki löylyihin tervetulleeksi toivottava sauna ja muutamassa oma siirtolapuutarhamuseo.

Tutustu tapahtumiin.