
Hietalaukan (Allium vineale) nuput ovat
pienenä, tiiviinä pallona. Kuva: Saila Routio.

Käärmeenlaukan (Allium scorodoprasum)
dramaattinen tummuus korostuu valkokukkaisen rikkaporkkanan (Daucus
carota) kyljessä. Kuva: Saila Routio.
|
Tiedote: Maatiainen ry.
Hietalaukka ja käärmeenlaukka saapuivat ehkä jo viikinkien kyydissä ensin Ahvenanmaalle ja sieltä vähitellen Manner-Suomeen. Laukat ovat kevään ensimmäisiä vihreitä, joiden versot ovat mehevää syötävää. Niiden omaperäiset, itusilmuista muodostuvat kukinnot herättävät huomiota. Kuluvan vuoden maatiaiskasveiksi valitut hietalaukka (Allium vineale) ja käärmeenlaukka (Allium scorodoprasum) ovat muinaistulokkaita. Laukat olivat muinaisille merenkulkijoille tärkeitä C-vitamiinin lähteitä eli keripukin torjujia ja oli käytännöllistä, että laukkoja kasvoi välisatamapaikoissa itäisen kauppareitin varrella. Kumpikin laji on luonnossa harvinainen, hietalaukka vielä harvinaisempi kuin käärmeenlaukka. ”Mökkiläisen sipuli” Laukoille on hyvä varata tontilta oma kolkka, jossa ne saavat kasvaa rauhassa ja levitä. Ne pärjäävät hyvin itsekseen. Satoa voi korjata keväisin ja itusilmut kerätä loppukesällä, jos ei halua laukkojen leviävän. Käärmeenlaukka viihtyy paikassa, jossa on aurinkoa ja vähän varjoa vuorotellen ja maa muhevaa. Hietalaukka kasvaa samanlaisissa oloissa, vaikka se luonnossa suosiikin avoimia rinteitä ja pärjää kuivassakin maassa. Hietalaukka sopii myös pihakallion kylkeen, matalaruohoiseen tienpenkkaan ja pihakedolle.
Koko kasvi käytettävissä Hietalaukka ja käärmeenlaukka muistuttavat molemmat maultaan valkosipulia. Kasvin kaikki osat ovat hyödynnettävissä: versot ja nuoret lehdet keväällä ja alkukesällä, itusilmut loppukesällä sekä pieni sipulijuuri, jonka voi kaivaa ylös ja käyttää kuten keltasipulin.
Hietalaukan ja käärmeenlaukan itusilmuja on saatavilla Maatiaisen Siemenvälityksestä.
Lisätietoja: Maija Manninen, toiminnanjohtaja, Maatiainen ry. puh: 044 045 7317, sposti: toimisto@maatiainen.fi
|