Mökkiläiseksi

Siirtolapuutarhamökkejä ei voi vuokrata, koska alueiden vuokrasopimukset kieltävät palstojen eteenpäin vuokraamisen.

Jos sormesi syyhyävät päästä kaivelemaan multaa ja haluat oman kesäparatiisin mahdollisimman läheltä kotiasi, niin tutustu ensin tällä sivulla olevaan tietoon.

Haluatko siirtolapuutarhaviljelijäksi?

Siirtolapuutarhamökkejä ei voi vuokrata - maanvuokrasopimukset kieltävät sen. Jos siis haluat siirtolapuutarhuriksi on ainoa vaihtoehto ostaa oma mökki.

Kaupanteon yhteydessä sinusta tulee mökin ja palstalla olevien kasvien sekä mahdollisten muiden rakennelmien omistaja ja saat vuokraoikeuden palstaan. Vuokraoikeus edellyttää, että liityt aluetta hallinnoivan siirtola- tai ryhmäpuutarhayhdistyksen jäseneksi.

Palstan vuokraoikeuden saaminen saattaa edellyttää, että asut siinä kunnassa, jossa siirtolapuutarha sijaitsee. Koska käytännöt vaihtelevat, niin kannattaa etukäteen selvittää mahdolliset kaupanteon reunaehdot. Ota rohkeasti yhteyttä kiinnostuksesi kohteena olevan siirtolapuutarha-alueen yhdistyksen hallitukseen. Yhteystiedot löydät täältä.

Suomessa siirtolapuutarhojen mökkikauppa on vapaata. Meillä ei ole palstajonoja, joille ilmoittaudutaan ja joissa joutuu pahimmillaan odottamaan vapautuvaa mökkiä jopa kymmenen vuotta. Kaupan syntymiseksi tarvitaan siis vain ostaja, myyjä ja molemmille sopiva hinta.

Ilmoituksia myynnissä olevista mökeistä löydät siirtolapuutarha-alueiden ilmoitustauluilta, kiinteistövälittäjien ilmoituksista (kategoria: loma-asunnot) ja tori.fi:stä. Halutessasi voit myös jättää oman ostoilmoituksesi siirtolapuutarhan ilmoitustaululle.

Mökin vaihtaessa omistajaa

On tärkeää, että mökkiä myydessään myyjä kertoo ostajaehdokkaalle siirtolapuutarhan ominaispiirteistä. Tärkeää on myös informaatio yhdistyksen säännöistä, alueen järjestysäännöistä, palstan vuokraoikeuden siirtoon liittyvistä asioista sekä muista siirtolapuutarhaelämään liittyvistä asioista.

Tutustu Siirtolapuutarhaliiton 'Siirtolapuutarhamökin myynnin opas' -julkaisuun.

Ostajan puolestaan kannattaa tutustua perusteellisesti tuotteeseen, jota hän on ostamassa, jotta ei tule ikäviä yllätyksiä. Siirtolapuutarhan tiivis rakenne ja vilkas sosiaalinen elämä eivät sovi kaikille. Se on hyvä tiedostaa vaikka kuinka hurmaantuisi kauniista palstasta. Myös siirtolapuutarhassa kauneus on katoavaista ja luonto valtaa omansa, joten palstan hoitaminen vaatii paljon työtä ja aikaa.

Jokaisella yhdistyksellä on omat tapansa ja tottumuksensa - oma yhdistyskulttuurinsa, johon kannattaa tutustua mahdollisimman hyvin ennen kaupantekoa.

Vuokraoikeuden siirtoon liittyvä prosessi ja vaadittavat asiakirjat vaihtelevat yhdistyksittäin.

Mitä maksaa?

Siirtolapuutarhamökin hinnalle on mahdotonta antaa edes viitteellistä haarukkaa. Aivan kuten asuntokaupassa, hinta vaihtelee ensisijaisesti paikkakunnan sekä rakennuksen iän ja  kunnon mukaan. Lisäulottuvuuden hintaan tuovat myös kasvillisuus, mahdollinen kauppaan kuuluva irtaimisto ja/tai työkalut sekä palstan mahdolliset muut rakennelmat (esim. kasvihuone). 

Varsinaisen ostohinnan lisäksi uuden siirtolapuutarhurin maksettavaksi tulee myös varainsiirtovero (mökin kauppahinnasta) sekä yhdistyksen jäseneksi liittymisen maksu. Liittymismaksulla katetaan esimerkiksi alueelle tehtyjä aiempia investointeja, joista myös uusi mökkiläinen hyötyy.

Vuosittaisia kustannuksia ovat yhdistyksen jäsenmaksu, erilaiset käyttömaksut (esim. vesi ja sähkö), tonttivuokra ja kiinteistövero. Myös näiden kustannusten haarukka on sangen leveä, joten kannattaa kysyä niistä myyjältä tai yhdistykseltä.

Mökin hankinta lainarahoituksella?

Siirtolapuutarhapalstat ovat yleensä vuokramaalla, ja näin ollen ne tai palstalla kesäkäytössä oleva mökki eivät ole siirtokelpoista omaisuutta. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että pankit eivät hyväksy siirtolapuutarhapalstaa tai -mökkiä lainan vakuudeksi.

Pankista voi saada lainaa siirtolapuutarhamökin hankintaa varten, jos on tarjota joku muu vakuus, esimerkiksi oma vakituinen asunto tai henkilötakaus.