Herttoniemen Spy:n kulttuurihistoriapolku
Innovatiivisen toiminnan diplomi
Kulttuurihistoriapolku
Herttoniemen Spy, Helsinki
Kansainvälinen Siirtolapuutarhaliitto palkitsi Herttoniemen kulttuurihistoriapolun innovatiivisen projektin diplomilla. Diplomi luovutettiin hankkeen puuhatroikalle SSpl:n liittokokouksessa.
Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistys on rakentanut alueelleen kulttuurihistoriapolun, joka avattiin yhdistyksen 90-vuotisjuhlassa kesäkuussa 2024.
Tämä ainutlaatuinen hanke on hieno esimerkki siitä, miten siirtolapuutarhayhdistys voi rikastuttaa ympäristöään kertomalla sekä alueen uusille siirtolapuutarhureille että kaupungin asukkaille siitä, mistä siirtolapuutarhatoiminnassa on kyse.
Herttoniemen siirtolapuutarhaan liittyy paljon kiinnostavaa kulttuurihistoriaa, jota moni mökkiläinenkin tuntee heikosti. Siksi yhdistyksen yhteistilan, vanhan Riihen ylläpitoa ja kehittämistä ideoivassa riihitoimikunnassa syntyi ajatus historian tuomisesta puutarhaan. Riihi on suojeltu rakennus 1750-luvulta.
Aluksi ajatuksena oli tehdä vain Riihestä kertova opaskyltti. Nopeasti kuitenkin todettiin, että teemoja riittäisi useampaankin kylttiin, kokonaiseen polkuun, joka voisi lisätä siirtolapuutarhan ja sen historian tuntemusta alueella liikkuvien keskuudessa. Ideaa jalostettiin aiheesta innostuneiden puutarhureiden ryhmässä.
Hankkeen toteutus
Polun toteutukseen haettiin ja saatiin tukea Museovirastolta, yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyvistä hankkeista. Avustus kattoi 90 % kuluista Loput kuluista maksoi yhdistys. Polun suunnitteluun, toteutukseen ja pystytykseen sekä verkkoversion tekemiseen on tarvittu yhteensä satoja tunteja talkootyötä.
Kylttien tekstit pohjautuvat siirtolapuutarhan aiempiin historiikkeihin sekä Helsingin ja Suomen siirtolapuutarhoja koskeviin kirjallisiin lähteisiin. Lisäksi polkua varten haastateltiin Herttoniemen entisiä ja nykyisiä puutarhureita, jotka kertoivat elämästä siirtolapuutarhassa eri vuosikymmenillä. Valokuvat ova yhdistyksen aiemmista arkistoista, entisiltä puutarhureilta sekä Helsingin kaupunginmuseon avoimesta kuva-arkistosta. Kylttien tekstit kirjoittivat pääasiassa Milma Kettunen ja Paula Koistinen-Jokiniemi. Kylttien ulkoasun, grafiikat ja taiton suunnitteli ja toteutti maisema-arkkitehti Veera Tolvanen.
Opaskyltit sijoitettiin yhteisille alueille eri puolilla puutarhaa, niin että ne olisivat helposti saavutettavissa eivätkä häiritsisi mökkiläisiä. Tavoitteena oli etsiä teemoihin liittyviä paikkoja mahdollisuuksien mukaan: esimerkiksi lasten ja nuorten harrastuksista kertova kyltti on leikkikentällä, ikimuistoisista rakennuksista kerrotaan lähellä Riihtä ja topografiasta kohdassa, josta näkee yli maljamaisen puutarhan.
Kyltit pystytettiin talkoilla, joihin osallistui kymmenkunta ihmistä mukaan lukien pari vahvistusta puutarhan ulkopuoleltakin.
Kulttuurihistoriapolun rakenne
Kylteistä koostuva Kulttuurihistoriapolku kertoo alueen historiasta, rakennuksista ja puutarhanhoidosta sekä mökkiläisten arjesta ja juhlasta vuosikymmenten varrella. Kylttejä täydentävät verkkosivut, joilta löytyy lisälukemista ja -kuvia. Sivujen kautta pääsee pian kuuntelemaan myös entisten siirtolapuutarhureiden muistoja vuosien varrelta.
Siirtolapuutarhan kolmella sisäänkäynnillä on puutarhan yleisestä historiasta kertova tervetulokyltti. Niiden lisäksi eri puolilla siirtolapuutarhaa on 12 erilaista temaattista kylttiä:
- Tervetuloa Herttoniemen siirtolapuutarhaan
- Kylässä
- Majat mallin mukaan
- Elisabethin opein (ja omin päin)
- Kesäkavereita
- Ikimuistoisia paikkoja
- Mäkien kainalossa
- Omalla porukalla
- Ruokaa omasta pihasta
- Maalari maalasi taloa
- Pionien loistoa
- Sinisistä busseista oransseihin vaunuihin
- Omenapuiden alla
Kulttuurihistoriapolun hyödyntäminen
Kulttuurihistoriapolulle on jo ensimmäisenä kesänä järjestetty opastettuja kierroksia esimerkiksi Avointen puutarhojen päivänä. Opastuksia tullaan toteuttamaan myös jatkossa esimerkiksi markkinoiden ja kahviloiden yhteydessä. Sen toivotaan houkuttelevan lisää ihmisiä alueen tapahtumiin.
Verkkosivujen kautta polun kokonaisuutta voidaan kehittää edelleen. Keskustelua on ollut esimerkiksi lapsille suunnattujen tehtävien lisäämisestä kylttien yhteyteen. Tällaiset tehtävät mahdollistaisivat yhteistyön lisäämisen lähellä olevien koulujen ja päiväkotien kanssa. Lisäksi polku on poikimassa jatkohankkeen, kun yhdistys kaavailee hallussaan olevan runsaan kuvamateriaalin järjestämistä digitaaliseksi arkistoksi.
Kulttuurihistoriapolku on esitelty omalla verkkosivulla.
Kylteissä on QR-koodit esittelyyn. Tekstit ovat suomeksi, mutta verkkosivuilla on tiivistetyt tekstit myös englanniksi, ruotsiksi ja saksaksi. Tulossa on myös ranskankielinen kuvaus.