Herttoniemen Spy:n hanke

Diplomi luotutettiin SSpl:n puheenjohtajalle Study Sessionissa Grazissa...
(Kuva: SSpl)
... ja pian sen jälkeen diplomi "pääsi kotiin" Herttoniemeen.
(kuva: Anne Mattsson)

Kuvat (ilman kuvatekstin erillismainintaa): Anu Häyrinen

 

Innovatiivisen projektin diplomi

’Anna kukille ja kasveille uusi elämä’ -hanke

Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistys, Helsinki

Kv. liiton yleiskokouksessa maaliskuussa 2019 myönnettiin Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistykselle innovatiivisen projektin diplomi hankkeesta ’Anna kukille ja kasveille uusi elämä’, joka on toteutettu yhteistyössä Itäkeskuksen palvelutalon kanssa.

Tämä ainutlaatuinen hanke on hyvä esimerkki siitä, miten siirtolapuutarhayhdistys voi rikastuttaa ympäristöään myös hallinnoimansa alueen ulkopuolella. Kasvilahjoituksilla ja antamallaan työpanoksella Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistyksen viljelijät ovat parantaneet yli sadan palvelutalossa asuvan ikäihmisen elinympäristöä.

Herttoniemen siirtolapuutarhayhdistys

Vuonna 1934 perustettu Herttoniemen siirtolapuutarha on 7,5 hehtaarin kokoinen alue, jossa on 182 palstaa pienine mökkeineen. Alue perustettiin aikanaan pääkaupungin ulkopuolelle Helsingin maalaiskuntaan (nykyinen Vantaa). Helsinkiin Herttoniemi liitettiin 1946. Tänä päivänä siirtolapuutarha sijaitsee metroradan ja vilkkaan Itäväylän kupeessa, vanhan ja uuden Herttoniemen asuinalueiden naapurissa, Kivinokan ja Viikin luonnonsuojelualueiden kainalossa.

Helsingin yhdeksän siirtolapuutarhaa ovat omaleimaisia ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaita viheralueita kaupunkirakenteen keskellä. Asemakaavassa ne on luokiteltu yleisiksi puistoiksi. Omalla alueellaan herttonomit, kuten Herttoniemen siirtolapuutarhurit itseään kutsuvat, ilahduttavat kulkijoita kauniilla pihoilla perennaistutuksineen. Siirtolapuutarhan perustaa - hyötyviljelyä - edustavat lukuisat omenapuut ja muut hedelmäpuut, vadelmapenkit, marjapensaat sekä monimuotoiset yrtti- ja keittiöpuutarhat.

Itäkeskuksen palvelutalo

Helsingin kaupungin omistamassa Itäkeskuksen palvelutalossa on 3 ryhmäkotia ja 51 palveluasuntoa sekä päivätoiminnan yksikkö Ruskopirtti. 13-14 -paikkaisten ryhmäkotien - Kehäkukka, Ruiskukka ja Voikukka – asukkaat ovat muistisairaita vanhuksia. Palvelutalossa on asukkaiden käytössä yhteisiä oleskelutiloja, ruokasali ja saunatilat sekä ulkoilumahdollisuuksia muun muassa pihalla ja puutarhassa.

Hankkeen taustaa

Itäkeskuksen palvelutalon sosiaaliohjaaja etsi aktiivisesti yhteistyökumppaneita, jotka voisivat auttaa ehostamaan talon laajan ja villiintyneen puutarha-alueen. Helsingin kaupungilla ei ollut osoittaa varoja tähän tarkoitukseen. Lahjoituksena toivottiin siemeniä ja monivuotisia taimia, joiden avulla voitaisiin luoda viihtyisä puutarha lisäämään muistisairaiden ja iäkkäiden asukkaiden hyvinvointia.

Suomen Siirtolapuutarhaliitolle osoitettu avunpyyntö suunnattiin lähellä palvelutaloa sijaitseviin Herttoniemen ja Marjaniemen siirtolapuutarhoihin. Molemmissa pyyntöön suhtauduttiin myönteisesti.

Hankkeen toteutus

Marjaniemen siirtolapuutarha toimitti palvelutaloon kasveja, mutta valitettavasti yhdistyksellä ei ollut resursseja osallistua hankkeeseen laajemmin.

Herttoniemen siirtolapuutarhurit totesivat keskustelujen ja puutarhaan tutustumisen jälkeen, että lohduton puutarha tarvitsee multaa, kastelua, uusia kasveja sekä reilua muokkausta. Sovittiin, että ensin kunnostetaan pihan suurin istutusalue. Se on näkyvä kokonaisuus ja asukkaat istuvat usein sen vierellä. Siirtolapuutarhayhdistys lupasi kunnostukseen suunnittelua, perennoja, työtä ja neuvontaa.

Siirtolapuutarhayhdistyksen osaajat tekivät palvelutalolle puutarhasuunnitelman ja keräsivät oman alueensa siirtolapuutarhureilta runsaasti kasveja, jotka toimitettiin palvelutaloon. Istutusalue kunnostettiin talkoilla, joihin oli siirtolapuutarhureiden lisäksi kutsuttu myös palvelutalon asukkaat ja henkilökunta. Suuren työn tekivät palvelutalon sosiaaliohjaaja perheineen sekä Herttoniemen siirtolapuutarhurit. Palvelutalon asukkaat osallistuivat istuttamalla kukkasipuleita ja seuraamalla työn etenemistä.

Istutusalueen leveimpään kohtaan sijoitettiin korkeiden kasvien kokonaisuus, johon tuli erivärisiä kukkivia perennoja. Muutoin täytettiin istutusaluetta pyrkien vaihtelevuuteen ja kiinnostavuuteen. Yhteensä istutukseen tuli yli neljääkymmentä erilaista perennaa.

Herttoniemen siirtolapuutarhureiden lisäksi kasveja ja siemeniä lahjoittivat myös Marjaniemen siirtolapuutarhurit, Hyötykasviyhdistys sekä yksityishenkilöitä.

Istutusalueen kunnostamisen lisäksi vuonna 2018 uudistettiin seinänvierustalla oleva matalamultainen alue, johon istutettiin sekä yrttejä että perennoja. Puutarhasta kaadettiin pieni puu ja siinä jo olleet marjapensaat siirrettiin, jotta puutarhaan saatiin selkeämpi tila palvelutalon asukkaille - pelaamiselle ja oleskelulle. 

Hanke jatkui keväällä 2019, jolloin kunnostettiin pienemmät istutusalueet sekä lisättiin puutarhaan yrttilaatikoita.

Myöntämisperusteet

Diplomi luovutettiin Herttoniemen Spy:lle elokuun lopussa ja sen tekstissä todetaan näin:

Tämä on tunnustus yhdistyksen ponnisteluista ’Anna kukille ja kasveille uusi elämä’ -projektissa, jonka tavoitteena oli ympäristön kohentaminen siirtolapuutarha-alueen ulkopuolella. Kansainvälinen liitto toivoo, että yhdistys jatkossakin menestyksekkäästi kehittää tällaisia aloitteita ja tuo lisää elämänlaatua ja onnellisuutta sairaille ja vanhuksille. Tämä projekti on esimerkki sekä muille siirtolapuutarhureille että poliittisille ja hallinnollisille tahoille Suomessa ja Euroopassa, korostaen siirtolapuutarhureiden pyrkimyksiä kantaa vastuunsa ja antaa panoksensa yhteiskunnalle.