On aika tarttua saksiin!

29.3.2016

Tiedote. Julkaistu: 22.03.2016 klo 10:42 Puutarhaliitto ry

 

Aika tarttua saksiin!

 

Maaliskuun yöpakkaset alkavat hellittää ja kevätaurinko herättelee uuteen kasvukauteen. Nyt on otollisin aika pensaiden ja puiden kevätleikkauksille. Hyvin hoidettuna ja säännöllisesti leikattuna kasvit kasvavat paremmin ja pysyvät pitempään hyväkuntoisina. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden onnistunut leikkaaminen pitää kasvin hyvänmallisena ja satoisana pitkään. Lisäksi leikkaus helpottaa esimerkiksi omenien kypsymistä ja korjuutyötä. Pienissä pihoissa leikkauksen avulla puut ja pensaat saadaan pidettyä sopivan kokoisina ja niiden varjostavaa vaikutusta voidaan vähentää. Usein kannattaa houkutella naapuri mukaan talkoisiin, jolloin yhteisymmärryksessä syntyy paras näkemys.

Vuosittain kannattaa leikata vain muutamia oksia kasvia kohden, jolloin urakasta ei tule liian suurta tekijän ja kasvin kannalta. Ilman asiantuntijan apua ei kannata leikata halkaisijaltaan yli viiden sentin oksia. Myös kivelliset hedelmäpuut kuten kirsikka ja luumu sekä koivu jätetään leikkaamatta keväällä, koska leikkaushaavan nestevirtaus heikentää kasvia.

Perusohjeena leikkaajalle on:

1)      Huonokuntoiset ja kuolleet oksat leikataan aina ensin pois.

2)      Latvusta tai pensasta kevennetään niin, että osa sisäänpäin kasvavia oksia poistetaan.

3)      Puista kannattaa poistaa myös ohuita, pitkiä vesiversoja, jotka kasvavat suoraan ylöspäin.

4)      Hyvin teräväkulmaiset, ylöspäin kasvavat oksat poistetaan jo nuorena, sillä ne aiheuttavat myöhemmin puun repeämisvaaran tai muodostavat kilpalatvan.   

5)      Riittävän ajoissa aloitetulla leikkauksella puun ja esim. pensasaidan korkeutta voidaan hallita. Puita ei saisi koskaan leikata ns. tappiin, jolloin menetetään puun luonnollinen kasvutapa.

Puutarhaliiton toimitusjohtajan Timo Taulavuoren vinkki kotipuutarhureille ja talonyhtiöille on, että pihan perushuollosta ei kannata tinkiä. On hyödyllistä pyytää puutarha-alan ammattilainen apuun muutamaksi tunniksi keväisin ja syksyisin. Hän hoitaa pihan perustyöt kuten leikkaukset, kanttaukset ja perussiistimisen. Tämän avulla puutarhan ylläpitohoito helpottuu kasvukaudella ja piha säilyy viihtyisän näköisenä läpi kesän.  Samalla saa muutaman hyvän vinkin pihan elävöittämiseksi tai ohjeita pihatalkoiden organisointiin!

Puutarha-alan ongelmiin saa apua muun muassa Kotipuutarhan neuvontapuhelimesta ma – ke klo 15 – 18 numerosta 0600 – 303 036. Puhelun hinta on: avausmaksu 1,00 € ja tämän jälkeen 1,98 €/min. Puheluun vastaa MMM Kirsi Mäkinen. Palvelu toimii myös 2. pääsiäispäivänä 28. 3.

Lisätietoja: Timo Taulavuori, tj. Puutarhaliitto, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi, p. 040-745 3005