Puutarhainnostus kasvaa kaupungeissa

4.4.2016

Kuvaaja: Timo Taulavuori
Kuvaaja: Timo Taulavuori

Tiedote. Julkaistu: 04.04.2016 klo 09:15 Puutarhaliitto ry

Kiinnostus puutarhaan kasvaa kaupungeissa

Vahva kaupungistumisilmiö tuo mukanaan uusia tuulia. Nuoret kaupunkilaiset ovat innostuneet suhteellisesti eniten puutarhanhoidosta verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kasvua on yli 10 prosenttia. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy:n mukaan eniten kiinnostus viljelyyn on kasvanut kaupunkilaisten ja alle 35-vuotiaiden keskuudessa.  Erityisesti puutarhaharrastaminen parvekkeilla, terasseilla ja ikkunalaudoilla lisääntyy koko ajan.

 Myös niin sanotut kaupunkiviljelmät yleistyvät ja moni haaveilee kattopuutarhoista ja yhteisöllisistä pihapuutarhoista. Samaan aikaan kiinnostus jatkaa maltillisesti kasvuaan myös varttuneempien harrastajien parissa, jotka viheriöittävät innokkaasti rivi- ja omakotitalojen sekä mökkien pihapiirejä. Puutarhanhoitoon panostavat perinteisesti eniten yli 40-vuotiaat, jotka haluavat, että piha on sekä näyttävä että toimiva kokonaisuus. Vaatimustaso hyvän pihan suhteen kasvaa ja sen avulla halutaan ilmentää omaa elämäntyyliä.

Hyötyviljely lisääntyy

Puutarhaharrastamisessa korostuvat kiinnostus erikoiskasveihin ja toisaalta hyötykasveihin, mikä on huomattu monessa taimistossa. Marjapensaiden ja hedelmäpuiden kysyntä on ollut kasvussa. Ikkunoilla viljellään koristekasvien lisäksi mm. chilejä ja yrttejä, mikä liittyy usein kasvavaan ruokaharrastamiseen. Ajalle tyypillistä on, että kodit laajentuvat pihapiireihin, joista muokataan viihtyisiä kesäolohuoneita ja keittiöitä.

Vastapainoa muulle

Harrastamisen lisääntyminen on myönteinen asia koko puutarha-alalle. Hyöty- ja koristekasvien viljelystä halutaan selkeää vastapainoa urbaaniin kaupunkilaiseen elämäntapaan, tulkitsee Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori tutkimuksen tuloksia. Se, että puutarhaharrastus on kasvussa myös kaupunkilaisten nuorten miesten parissa, on erittäin positiivista.  Jossain vaiheessa heidän kuviteltiin eriytyvän kokonaan tämän harrastuksen parista. Puutarhaharrastus tuo sopivaa puuhastelua vajan ja autotallin puutteessa oleville kaupunkilaisille, toteaa Taulavuori.

Nuoretkin nauttivat ja rentoutuvat puuhatessaan kasvien parissa. Kasvien kasvua on mukava seurata ja omaa satoa maistella. Lopputuloksessa näkyy oman käden jälki, mikä on usein hukassa työelämässä. Parhaimmillaan harrastaminen on yhteisöllistä, mikä näkyy selvimmin kaupunkiviljelmillä. Taitojen ja tiedon karttuessa puutarhaharrastamisesta löytää aina uusia piirteitä, joista kokemuksia vaihdetaan ystävien kanssa.

 

Lisätietoja: Timo Taulavuori, Puutarhaliitto ry, p. 040-7453005,timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi