Uutta terttuherukkaa viljellään kuin viiniä

6.7.2016

Punaherukka Punahilkka. Kuva: Saila Karhu
Punaherukka Punahilkka. Kuva: Saila Karhu
Punaherukka Punahilkka. Kuva: Saila Karhu
Punaherukka Punahilkka. Kuva: Saila Karhu

Luonnonvarakeskuksen tiedote. Julkaistu 06.07.2016 10:49

Marjojen kulutusbuumi on lisännyt tuoreina myytävien marjojen kysyntää. Kuluttajat arvostavat entistä enemmän marjan ulkonäköä, kokoa ja laatua. Luonnonvarakeskus (Luke) selvittää, onnistuuko täydellisen herukkatertun tuottaminen viininviljelystä tutuin opein.

Harva kuluttaja ostaa marjoja enää ämpäreittäin mehustettavaksi, vaan yhä useampi haluaa tuoremarjaa. Luken Piikkiön toimipaikassa Kaarinassa tutkitaan, miten näyttävää ja laadukasta puna- ja valkoherukkaa voidaan tuottaa uudenlaisella, viiniköynnösten viljelyssä käytetyllä kasvatustavalla.

– Jotta saamme mahdollisimman pitkiä ja suurimarjaisia terttuja, pitää kasvi ohjata tuottamaan vähemmän mutta täydellisempiä marjaterttuja. Tähän päästään, kun kasveja leikataan voimakkaasti. Ne tuetaan ja leikataan kuin viiniköynnökset. Pääversoja on vähän ja sivuversot typistetään voimakkaasti, kertoo Luonnonvarakeskuksen professori Saila Karhu.

Herukoille menetelmää on alettu jo käyttää muun muassa Hollannissa. Samoin Norjassa 40 viljelijää kokeilee ja 20 kasvattajaa jo tuottaa terttuherukoita tällä menetelmällä.

Sato jää kokonaisuudessaan pienemmäksi kuin isoissa normaalipensaissa. Terttujen näyttävyys ja täydellisyys korvaavat satomäärää.

Liian rennosta erinomaiseksi

Eri lajikkeet sopivat uuteen viljelytapaan eri tavoin. Luken tutkimusten mukaan ainakin kotimaiset valkeat lajikkeet Lepaan Valkea ja Piikkiön Helmi sekä syvänpunainen Punahilkka vaikuttavat soveltuvan saksittuun kasvatustapaan erittäin hyvin.

– Lukessa jalostettu uusin, vielä nimeämätön punaherukka, oli vähällä tulla hylätyksi liian rennon kasvutapansa vuoksi. Lajike on kuitenkin osoittautumassa erinomaiseksi valinnaksi tähän kasvatusmenetelmään.

Terttuherukoiden tarjontakautta voidaan pidentää käyttämällä eri lajikkeita sekä viljelemällä osa pensaista muovitunnelissa. Tällöin marjojen näyttävyys kasvaa entisestään.

 

Yhteyshenkilöt

Professori Saila Karhu, Luonnonvarakeskus, saila.karhu@luke.fi, puh. 050 408 2068