Siirtolapuutarhaliiton suositus COVID-19 -virukseen liittyen

13.3.2020

COVID-19 -viruksen aktiivisen leviämisen vuoksi on annettu ohjeet välttää matkustamista ja kokoontumista, mikäli se ei ole aivan välttämätöntä.

Liiton jäsenyhdistykset ovat toivoneet, että liitto ottaisi kantaa kokoontumisiin, nyt kun koronavirus on levinnyt pandemiaksi.

Liiton puheenjohtajan Pertti Laitilan suositukset ja terveiset ovat luettavissa alla.

***

Harrastekerhot

Mikäli mahdollista suosittelisin toistaiseksi pitämään taukoa erilaisten harrastekerhojen - joita monella yhdistyksellä on - kokoontumisissa.

Hallitusten kokoukset

Samoin hallitusten kokouksia olisi syytä pitää esimerkiksi sähköpostitse tai siirtää tulevaisuuteen, mikäli se vain suinkin on mahdollista.

Yhdistysten sääntömääräiset kokoukset

Yhdistyksen sääntömääräiset kokoukset ovat hieman eri juttu. Siitä lisätietoa alla.

Liittosihteeri kysyi sääntömääräisten kokousten järjestämisestä Patentti- ja rekisterihallituksesta – mutta siellä ei oteta kantaa yhdistyslain tai yhdistysten sääntöjen tulkintaan. Liitto ei saanut vastausta myöskään oikeusministeriöstä. Siellä mentiin lain taakse, ja painotettiin yhdistysten sääntöjen kirjauksia.

Kysyessämme asiaa yhdistystoiminnan konkarilta, Kari Loimulta, hän suosittelee kokousten lykkäämistä, kunnes koronavirustilanne on rauhoittunut.

  • Kokous täytyy pitää säännöissä määrättynä aikana. Jos sitä ei jostakin syystä silloin pidetä, on se pidettävä myöhemmin ilmoitettavana aikana. Kokouksen siirtymisellä ei ole mitään vaikutusta siinä tehtävien päätösten laillisuuteen. 
  • Tässä tilanteessa voi olla järkevää lykätä kevät-/vuosikokouksia tuonnemmaksi. Se osoittaa myös, että hallitus omalta osaltaan kantaa huolta yhdistyksen jäsenten terveydestä. Normaalitilanteessa kevätkokouksen asioiden käsittelyllä ei ole kiirettä, eikä aiheudu mitään haittaa, vaikka päätökset tehtäisiinkin sääntömääräistä hieman myöhemmin.
  • Kokous tulee pitää ajallaan, jos esimerkiksi kaupunki vaatii yhdistykseltä vahvistetun tilinpäätöksen, hallitusta epäillään huolimattomuuksista tai väärinkäytöksisistä tai kuluvan vuoden toimintasuunnitelmaan ja/tai talousarvioon esitetään suuria muutoksia tms.

Edellä mainituista syistä päätin tänään perua liiton yhdistystoiminnan kurssin 'Eurot ojennukseen' joka olisi järjestetty la 28.3.2020 Hotelli Arthurissa Helsingissä. Kurssille ilmoittautuneilta on jo nyt tullut peruutuksia, ja tällä hetkellä kenelläkään ei ole tietoa siitä, mikä tartuntatilanne tulee olemaan kahden viikon päästä.Peruuttamispäätös piti tehdä tänään, jotta liitolle tuosta peruutuksesta aiheutuvat kustannukset jäisivät minimiin.

Ystävällisesti,

Pertti Laitila, SSpl:n puheenjohtaja