Puutarhat avautuvat 9.7.2023 klo 12-17

3.7.2023

Keltainen kyltti kertoo, että puutarha on avoinna teemapäivänä kaikille kiinnostuneille.
Keltainen kyltti kertoo, että puutarha on avoinna teemapäivänä kaikille kiinnostuneille.
Casa Fragola Turussa on osallistunut tapahtumaan joka vuosi 12 vuoden aikana.
Casa Fragola Turussa on osallistunut tapahtumaan joka vuosi 12 vuoden aikana.

Puutarhaliiton tiedote

Suomen suosituin puutarhatapahtuma, Avoimet Puutarhat, kutsuu harrastajia tutustumaan erilaisiin puutarhoihin sunnuntaina, 9. heinäkuuta klo 12–17. Vuoden teema on Puutarhan sävelet, mikä innostaa vierailijoita tarkkailemaan puutarhoja monin aistein. Kymmenissä puutarhoissa järjestetään päivän kunniaksi pieniä konsertteja, musiikkituokioita ja teemakahviloita.

Mukana joka kerta!

Puutarhaliitto ry on järjestänyt tapahtuman jo vuodesta 2012 lähtien. Moni puutarha on ollut mukana jo alusta lähtien. Casa Fragola Turun Peltolan siirtolapuutarhasta on osallistunut jokainen vuosi ja tarjonnut kävijöille eksoottisia puutarhaelämyksiä, kertoo puutarhuri Reino Saarelma. Hän iloitsee kävijöiden innostuksesta ja heiltä saamastaan palautteesta. Tähän puutarhaan saavuttaessa vierailijoita tervehtivät trooppiset banaanipuut ja perillä voi hetken hengähtää lummelammen rannalla.

Opastettu matka Helsingistä

Tämän vuoden uutuutena on Helsingistä klo 11.00 lähtevä opastettu bussimatka Helsingin, Espoon ja Kirkkonummen puutarhoihin. Näin päivän aikana ehtii kokemaan usean puutarhan yhteiskuljetuksella. Lisätietoja ja varaukset www.evenio.fi.

Kohteet houkuttelevat oppimaan uutta puutarhoista ja tutustumaan muihin puutarhaharrastajiin. Moni pitää kuitenkin päivän parhaana antina sitä, että on mahdollisuus nauttia erilaisten puutarhojen rentouttavasta värikkyydestä ja vihreydestä. Moneen näistä kohteista pääsee vain kerran vuodessa.

Yli 800 kohdetta

Tapahtumaan on ilmoittautunut yli 800 kohdetta eri puolilla Suomea. Yli neljännes osallistujista on uusia osallistujia. Joukossa on eloisia siirtolapuutarhakohteita ja joukko jo aiemmin mukana olleita kiinnostavia yksityisiä sekä julkisia puutarhoja, joihin voi tutustua etukäteen www.avoimetpuutarhat.fi -sivuilla ja samalla suunnitella teemapäivän reitin.

Aistit ratkaisevat

Tapahtuman aikana valitaan Vuoden Avoin Puutarha, jota pääsee ehdottamaan perusteluineen tapahtumapäivänä ja sen jälkeen. Tänä vuonna etsitään kohdetta, joka tarjoaa nautintoja eri aisteille: tuoksuja, ääniä, makuja, muotoja, värejä ja käsin tai jaloin kosketeltavaa tuntemusta - tai joitain näistä. Lisätietoa kilpailusta löytyy www.avoimetpuutarhat.fi-sivuilta.

Lisäksi tapahtuman monivuotinen yhteistyökumppani, Kekkilä, julkistaa kuvakilpailun tapahtuman aikana.  Sen ohjeisiin voi tutustua www.kekkila.fi/kilpailun-saannot/. Kuvat osallistuvat kilpailuun #avoimetpuutarhat ja @kekkilagarden-tägäysten avulla.

Mukana Puutarhaliitto ry:n lisäksi tapahtumassa ovat Svenska Trädgårdsförbundet rf, Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä. Avoimet Puutarhat toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.