Kv. liiton uuden pääsihteerin vuodenvaihteen toivotus

28.12.2023


Hyvät siirtolapuutarhurit!

Minulla on suuri kunnia lähestyä teitä ensimmäistä kertaa pääsihteerin tehtävässäni loppuvuoden sanoilla.

Sen jälkeen kun arvostettu Malou Weirich luopui, yli kolmen vuosikymmenen jälkeen, tehtävästään vuoden puolivälissä, Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton yleiskokous nimitti minut uudeksi pääsihteeriksi. Suhtaudun tehtävään suurella ylpeydellä, mutta myös syvällä kunnioituksella, sillä saappaat, jotka minun on täytettävä, ovat todella suuret. Odotan kuitenkin innolla, että pääsen tarttumaan tähän haasteeseen kansainvälisen siirtolapuutarhaperheen hyväksi.

Meillä siirtolapuutarhureilla on aina ollut tärkeä rooli kaupungeissa, vaikka tämä on toisinaan unohdettu. Sota-aikoina ja sodan jälkeen me olimme väestön huollon takuumiehiä, ja siirtolapuutarhapalstoja löytyi kaikkialta kaupungeista. Kun sotien aiheuttamat suuret vaikeudet oli voitettu, myös siirtolapuutarhat muuttuivat, ja vuosikymmenten kuluessa niistä tuli monissa maissa enemmän virkistys- ja vapaa-ajan puutarhoja. Mutta tämäkin muoto on muuttumassa yhä enemmän.

Nykyään siirtolapuutarhamme ovat paljon enemmän, eikä niitä voi luokitella:

  • Ne ovat turvapaikkoja monille eri eläin- ja kasvilajeille, joilla olisi paljon vaikeampaa ilman kaupunkien siirtolapuutarhoja.
  • Ne ovat kaupunkien vihreitä keuhkoja, ja niiden olemassaolo auttaa vähentämään kaupunkien lämpenemistä.
  • Ne ovat luokkahuoneita, jotka tuovat lapsemme lähemmäs luontoa.
  • Ne ovat supermarketteja, joissa voidaan kasvattaa parhaita ja terveellisimpiä hedelmiä ja vihanneksia.
  • Ne ovat kuntokeskuksia ja elämänneuvojia samassa.
  • Ne ovat virkistyspaikkoja koko kaupunkiväestölle.
  • Ne ovat paikkoja, joissa ihmiset tapaavat toisiaan.

Siirtolapuutarhamme ovat kaikkea tätä ja paljon muuta, emmekä saa unohtaa sitä.

Siirtolapuutarhat tarjoavat elinympäristön monille eläimille ja kasveille, koska me puutarhurit huolehdimme siitä, että puutarhamme hoidetaan ympäristöystävällisesti, torjunta-aineettomasti ja kestävästi. Yhtäältä tietysti itsellemme, mutta tietysti myös meitä seuraaville sukupolville, jotta voimme jättää heille elämisen arvoisen ympäristön. Ei ole sattumaa, että siirtolapuutarhojen biologinen monimuotoisuus on paljon suurempi kuin muilla kaupunkien julkisilla alueilla. Olemme viljelleet siirtolapuutarhojamme yli 100 vuotta, joten meillä on asiantuntemusta siitä, miten puutarhoja hoidetaan kestävällä ja ympäristöystävällisellä tavalla.

Antamalla erilaisille kasveille tilaa kasvaa puutarhoissamme, siirtolapuutarhat edistävät kaupunkien ilmaston parantamista. Etenkin ilmastonmuutoksen ja ilmaston lämpenemisen aikana se panos, jonka me puutarhurit voimme antaa, on korvaamaton. Tämä on yksi perustelluimmista argumenteista, joilla estetään se, että siirtolapuutarhat työnnetään pois kaupungeista syrjäseuduille. Juuri kaupungeissa, joissa vihreyttä ei useinkaan ole niin helppo löytää, siirtolapuutarhat voivat antaa panoksensa kaupunkien lämpenemistä vastaan.

Siirtolapuutarhamme antavat meille mahdollisuuden kasvattaa omia hedelmiä ja vihanneksia sekä siirtää tätä tietoa lapsillemme. Tieto siitä, mistä sato on peräisin ja millä se on käsitelty, on lähes korvaamaton arvo. Sadonkorjuun osaamisen lisäksi tiedämme myös, miten tämä ruoka säilötään -  sitä kutsutaan usein "muinaiseksi" tiedoksi. Mutta myös kriisiaikoina siirtolapuutarhan sato voi tuoda helpotusta vaikeisiin tilanteisiin.

Puhumattakaan siitä, että puutarhanhoito on hyödyllistä myös terveydelle. Liikunta itsessään on jo terveellistä, ja sen harrastaminen raittiissa ilmassa lisää tätä arvoa valtavasti. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että puutarhanhoidolla on myönteinen vaikutus fyysisen terveyden lisäksi myös mielenterveyteen. Puutarhassa tämä vaikutus moninkertaistuu sen ympäristön ansiosta, jonka siirtolapuutarhayhdistys tarjoaa.

Sillä yhtä asiaa ei saa unohtaa:

Siirtolapuutarhayhdistykset ovat osa syvällistä yhteiskunnallista liikettä. Ihmiset tapaavat yhdistyksessä, tulevat yhteen keskustelemaan, vaihtamaan kokemuksia ja myös auttamaan toisiaan. Se, mitä monilta ihmisiltä puuttuu suurkaupungin anonyymisyydessä, löytyy siirtolapuutarhoista. Naapurusto, jossa ihmiset pitävät toisistaan huolta, auttavat ja tukevat toisiaan, paikka, jossa tavataan ja eletään yhdessä.

Emme saa unohtaa tätä tosiasiaa edes tällaisina aikoina, jolloin ilmastonmuutoksen, ilmaston lämpenemisen, mutta myös hintojen nousun ja inflaation kaltaiset iskulauseet levittävät kauhua kaikkialla.

Yhteistyö on myös yksi monista myönteisistä näkökohdista, joita Kansainvälisen Siirtolapuutarhaliiton puitteissa järjestettävissä siirtolapuutarhaviljelijöiden tapaamisissa on. Kansainvälisille tapaamisille on ominaista myönteinen pyrkimys tehdä yhteistyötä siirtolapuutarhaliikkeen edistämiseksi.

Niin erilaisia kuin siirtolapuutarhamme eri maissa ovatkin, teemme kaikki kovasti töitä, jotta siirtolapuutarhaliikkeemme tulisi näkyväksi kansallisella ja kansainvälisellä tasolla ja jotta sen arvo tulisi selväksi muillekin kuin siirtolapuutarhureille itselleen.

Yhdessä voimme saada paljon enemmän aikaan siirtolapuutarhaperheemme hyväksi kuin yksin.

Tämän pohdinnan hengessä siitä, mitä meillä on yhteistä toivotan teille ja läheisillenne kaikkea hyvää ja terveyttä uudelle vuodelle 2024.

 

Sylvia Wohatschek

Pääsihteeri

Kansainvälinen Siirtolapuutarhaliitto