Kiinnostus monimuotoista ja ilmastoälykästä puutarhaa kohtaan kasvaa

29.3.2020 klo 18:00

Plantagenin tutkimus: "Kiinnostus viljellä kasveja ja kukkia biologisen monimuotoisuuden kannalta on suurta. Kaikkein kiinnostuneimpia ovat ne, joilla on siirtolapuutarhapalsta (63 %)."

Suomalaiset ovat huolissaan pölyttäjien menestymisestä, haluavat oppia lisää ilmastoälykkään puutarhan suunnittelemisesta sekä ovat kiinnostuneita luonnon monimuotoisuuden tukemisesta. Tiedot käyvät ilmi Plantagenin trenditutkimusraportista, jossa käsitellään kuluttajien suhtautumista kasveihin ja puutarhanhoitoon vuonna 2020.

Kiinnostus ekologisesti kestävää puutarhaa kohtaan on kasvanut jatkuvasti viime vuosien aikana. Plantagenin tutkimuksen mukaan ekologisuus kasvien viljelyssä tarkoittaa suomalaisille paljolti sitä, että he itse viljelevät kasveja mahdollisimman luonnonmukaisesti tai ostavat paikallisesti tuotettuja lajeja.

Kuluttajat tietävät ja ovat huolissaan puutarhansa vaikutuksista luontoon: syötävien kasvien kasvatus on muodostunut pitkäikäiseksi trendiksi ja moni miettii pölyttäjiä jo valitessaan kasveja parvekkeelle, terassille tai puutarhaan.

Pölyttäjät kiinnostavat aiempaa enemmän

Tietoisuus mehiläisistä ja muista pölyttävistä hyönteisistä on lisääntynyt kaikkialla. Yli kuusi suomalaista kymmenestä haluaisi lisää pölyttäviä hyönteisiä luontoon. Myös muiden eläinlajien tarpeellisuus on huomattu ja nykyään ymmärretään yhä paremmin esimerkiksi sammakkoeläinten rooli tuholaisten torjunnassa.

– Mehiläisten ja muiden hyönteisten hälyttävä väheneminen ja niiden rooli pölytyksessä on yhä useamman tiedossa. Ollaan hiljalleen ymmärtämässä, että mitä rikkaampi kasvi- ja eläinlajisto maapallolla on, sitä paremmin kykenemme taistelemaan myös ilmastonmuutosta vastaan, sanoo ruotsalainen mehiläisasiantuntija Lotta Fabricius Apinordicasta.

Halu nähdä pölyttäviä hyönteisiä luonnossa kasvaa iän myötä. Plantagenin tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat iän myötä yhä kiinnostuneempia pölyttäjistä. Kiinnostus kasvaa 30 ikävuodesta ylöspäin ja yli 50-vuotiaista jo 75 prosenttia haluaa lisää pölyttäjiä luontoon.

Mehiläisten houkutteleminen ei ole välttämättä vaikeaa – esimerkiksi kaupunkiasunnon parvekkeella kasvatettava laventeli voi olla pölyttäjäystävällinen teko.

Ilmastoälykäs puutarha on nousemassa kuluttajien tietoisuuteen

Ilmastonmuutos asettaa uusia vaatimuksia maaperälle, kasveille ja viljelyalueiden suunnittelulle. 61 prosenttia suomalaisista haluaa tietää, miten luodaan ilmastoälykäs puutarha, joka kestää ilmastonmuutoksesta aiheutuvat seuraamukset, kuten tulvat, pitkät kuivat kaudet sekä esimerkiksi nyt Etelä- ja Keski-Suomessa koetun lumettoman talven.

– Oikean maaperän valinta ei enää tarkoita ensisijaisesti vihannesten viljelyä luomualustalla, missä tärkeimpänä motiivina on henkilökohtainen terveys. Nykyään tehdään valintoja koko maapallon näkökulmasta. Trendi ei ole vielä laajasti levinnyt kuluttajien keskuuteen, mutta ennustamme niin tapahtuvan lähitulevaisuudessa, Plantagen Suomen aluemyyntipäällikkö Minna Inberg sanoo.

Kestävästi ja lähellä tuotetut viljelykasvit kulkevat käsi kädessä monimuotoisuuden kanssa

Syötävien kasvien viljely näyttää muodostuneen pysyväksi trendiksi. 77 prosenttia suomalaisista kertoo aikovansa viljellä ensi kesänä syötäviä kasveja tai on kiinnostunut siitä.40 prosenttia heistä kertoo ensisijaiseksi syyksi, että itse syötäväksi kasvatetut kasvit ovat luonnonmukaisia ja lähiruokaa.

Kiinnostus viljellä kasveja ja kukkia biologisen monimuotoisuuden kannalta on suurta. Kaikkein kiinnostuneimpia ovat ne, joilla on siirtolapuutarhapalsta (63 %). Myös monissa lapsiperheissä pidetään biologista monimuotoisuutta tärkeänä kasveja ja kukkia valittaessa.

Tulokset perustuvat Plantagenin joulukuussa 2019 tekemään kuluttajatutkimukseen, johon osallistui kansallisesti edustava otos suomalaisia eli 1 005 vastaajaa. Tämän lisäksi Plantagen haastatteli useita kasvien, trendien ja sisustamisen asiantuntijoita Pohjoismaissa.

Lisätiedot:

Markus Hilden
viestintäkonsultti markus.hilden@manifesto.fi
p. +358 44 363 9961

Minna Inberg
Plantagen Suomen aluemyyntipäällikköMinna.Inberg@plantagen.fi
p. +358 50 432 0509