Nekalan Spy: Vuoden huussiteko

Kuvat: Suomen Huussiseura ry.

Kultainen talikko 2015

Vuoden Huussiteko -palkinto, Kultainen talikko 2015, luovutetiin maailman ympäristöpäivänä 5.6. Nekalan siirtolapuutarhan isännälle Taavi Seppälälle. Tunnustuksen myöntää vuosittain ansioituneelle kuivakäymälöiden käytön edistäjälle Käymäläseura Huussi ry.Taavi Seppälä on 14. tunnustuksen saaja.

Taavi Seppälä on jo vuosia toiminut esimerkillisesti kuivakäymälöiden edistäjänä Nekalan siirtolapuutarhalla. Hänen omistautumisensa kuivakäymälöiden sekä käymälöistä saatavien ravinteiden käytön edistämiseksi on ollut uraa-uurtavaa ja muilta siirtolapuutarhoilta on käyty hakemassa esimerkkiä käymälälannoitteen käsittelystä ja loppukäytöstä. Nekalan siirtolapuutarhan asukkaiden käymälähuolto hoidetaan täysin kuivakäymälöillä.

Nekalan siirtolapuutarhalla on yhdeksän kuivakäymälää siirtolapuutarhan asukkaiden ja kävijöiden käytössä. Vuosina 2005-2010 alueen kompostikäymälät ja käymäläjätteen käsittely uudistettiin täysin ja näiden uudistusten suunnittelu oli pääasiassa Taavi Seppälän käsialaa. Käymälöiden tuotokset käytetään perusteellisen jälkikompostoinnin jälkeen sekä Nekalan yleisalueilla että asukkaiden viljelyksillä. Nekalan siirtolapuutarhan ja Taavin työ ravinnekierron eteen on siis ollut edistyksellistä, varsinkin kun ravinteiden kierrätys on ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Käymäläseura Huussi ry ja Nekalan siirtolapuutarha yhdessä Taavin Seppälän kanssa ovat tehneet yhteistyötä erityisesti ravinnekierron edistämiseksi. Taavia kuvataankin ”uskaliaaksi uudistajaksi”. Siirtolapuutarha otti vastaan Käymäläseuran mobiilikuivakäymälän KEKO:ssa kerätyt tuotokset. Yhdistys on tehnyt myös yhteistyötä esimerkiksi tutkimalla Nekalan kuivakäymälöiden suotonesteitä. Kuivakäymälät ovat herättäneet kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella ja siirtolapuutarhassa on käynyt vieraita kymmenistä maista mm. yhdistyksen järjestämän kansainvälisen kuivakäymäläkonferenssin aikaan. ”Taavi on ottanut meidät aina ilolla vastaan ja esitellyt mallikkaasti hoidettuja kuivakäymäläratkaisuja niin kotimaisille kuin ulkomaisillekin ryhmillemme”, kertoo Käymäläseura Huussi ry:n projektipäällikkö Susanna Pakula.

Nekalan siirtopuutarha perustettiin vuonna 1932 ja Nekalan siirtolapuutarhayhdistys vuonna 1933. Vuoden 1932 talousarviossa ”ulkohuonerakennuksiin” oli varattu peräti 600 mk. Näistä ajoista on tultu pitkälle ja nyt Nekalassa on erittäin toimiva, ravinteet kierrättävä kuivakäymäläjärjestelmä, jota kelpaa esitellä.